Mahjong tips, regels en strategieën

Mahjong is een strategiespel, dus het is het beste om na te denken over uw zetten voordat u ze uitvoert. Het doel is om het bord leeg te maken door alle stenen van de opstelling te verwijderen. Opstellingen kunnen verschillen in patroon, afmeting en hoogte.

U moet de stenen in paren verwijderen. Een paar bestaat uit twee stenen die beiden "vrij" en identiek zijn.

Een steen is "vrij" als:

  • Er geen andere steen op ligt of de steen gedeeltelijk bedekt
  • En geen andere steen links of rechts ervan ligt (het kan "verschuiven" in één of beide van deze richtingen.)

Een goed plan om te volgen (wanneer mogelijk) is om alleen stenen weg te nemen die bijkomende stenen vrijmaken. Dit zorgt er altijd voor dat u genoeg stenen over hebt tijdens het spelen, zodat u nooit vast komt te zitten, zonder een zet.

U moet nieuwe stenen vrijmaken met elk paar dat u wegneemt. Altijd kiezen voor voor de hand liggende paren, zoals die bovenop liggen, is vaak verliezend doordat essentiële stenen bedekt blijven. De sleutel is om posities te vermijden waarin het bovenstaande waarschijnlijk gebeurt.

Reageer snel. Tijd is de belangrijkste factor in het spel, dus het is absoluut noodzakelijk om snel te zijn. Een snelle reactie betekent het maken van de juiste beslissing in de gegeven situatie als gevolg van voorgaande beslissingen.

Richt uw inspanningen op lange rijen en hoge stapels.

U zult uw zetten verscheidene stappen vooruit moeten bedenken. Het spel kan er nu speelbaar uitzien, maar als u niet vooruitkijkt en de verkeerde zet doet, kan het spel eindigen zonder oplossingen.

Het is cruciaal om te focussen en uw volledige aandacht en concentratie bij het spel te houden. Als uw geest ook maar een seconde afdwaalt kost het u een hoop tijd om opnieuw te focussen.

Breid uw visuele geheugen uit. Sommige Mahjong karakters op de stenen lijken veel op elkaar, vooral wanneer u snel telkens opnieuw veel tegels moet scannen. Het is belangrijk om alle stenen correct te kunnen onderscheiden, en vaak te onthouden waar u "die steen" voor het laatst gezien heeft.